Är IPL hårborttagning permanent?
Vad är IPL?
IPL står för 'Intense Pulsed Light therapy', det är en teknik som ofta används för avlägsning av oönskat hår, liknande men skiljer sig från laserhårborttagning. IPL-tekniken använder ljusenergi som når hårsäckarna genom pigmentet melanin. När ljuset absorberas av melaninet som finns i hårsäckarna värms de upp och deras förmåga att generera nytt hår försämras, och med regelbundet användande klarar hårsäckarna inte längre av att producera nytt hår.
Man kan säga att hårsäckarna går in i en vilofas, och när de väl når det stadiet tar det väldigt lång tid för hårsäckarna att återhämta sig. Många finner detta vara en attraktiv lösning eftersom de slipper att ständigt raka eller trimma håret.
Är IPL hårborttagning permanent?
Resultaten med IPL är extremt långvariga eftersom behandlingen förstör hårsäckarna, och det kan ta över ett år för hårsäckarna att återhämta sig. Trots detta återhämtar sig hårsäckarna efter en tid, och håret kan eventuellt växa ut igen.
Så för att svara på frågan: IPL är inte helt permanent, men med tanke på de långvariga resultaten kan vi säga att det är semi-permanent. När du väl uppnått önskat resultat med dina IPL-behandlingar räcker det bara med så kallade 'touch-up' behandlingar en gång varannan månad för att bibehålla resultatet. Alltså kan du bibehålla resultatet permanent med några enstaka underhållsbehandlingar varannan månad, men slutar du helt att använda IPL kan håret eventuellt växa ut igen.
Om du är ute efter en helt permanent lösning för hårborttagning finns inte någon sådan möjlighet i dagsläget. Men det finns mycket effektiva och långvariga lösningar som IPL eller laser.
När kan jag förväntas se resultat med IPL hemma?
IPL ger inte omedelbara resultat som rakning eller vaxning, utan istället en gradvis reducering av hårväxt, detta gäller både för IPL hemma och på salong. Tiden det tar att se fullständigt resultat varierar beroende på flera faktorer, såsom typen av hår och hud, behandlingsområdet, hårets tjocklek och utrustningens kvalitet.
För fullständig hårborttagning brukar det generellt krävas 6-8 behandlingar på salong och 8-12 behandlingar hemma. Vill du uppnå fullständiga resultat snabbare och har råd är IPL på klinik ett bra alternativ. Om du har lite mer tålamod med en begränsad budget är IPL hemma definitivt det rätta valet, eftersom kostnaden bara är en bråkdel jämfört med kostnaden på kliniken.
IPL Hemma:
- IPL-enheter för hemmabruk har generellt lägre energistyrka än de på salonger, men ger oftast samma slutresultat. Att nå resultaten tar dock lite längre tid.
- Det behövs flertal behandlingar, (vanligtvis 8-12) för att se fullständiga resultat med IPL enheter för hemmabruk. Detta beror också på enhetens kvalitet och personliga faktorer.
- Behandlingar görs oftast 2-3 gånger i veckan eller enligt enhetens instruktioner.
IPL på salong:
- Behandlingar utförs oftast med kraftfullare utrustning jämfört med hemmaenheter vilket gör det möjligt att nå önskade resultat snabbare. Vanligtvis krävs det att personen som utför IPL-behandlingar på en salong är en legitimerad sjuksköterska eller en certifierad hudterapeut med relevant utbildning och licens för att utföra sådana behandlingar. IPL behandling på klinik är en mer kostsam investering jämfört med IPL behandlingar hemma, detta är en av de främsta anledningarna till varför många väljer IPL för hemmabruk.
- Resultat kan börja synas efter 2-3 behandlingar, med betydande minskning av hårväxt efter 6-8 behandlingar.
Hur länge håller resultaten med IPL hårborttagning?
Generellt sett brukar resultaten av IPL-hårborttagning hålla i allt från månader upp till ett år efter att en fullständig behandlingscykel genomförts. Efter en fullständig behandlingscykel kan det vara nödvändigt med underhållsbehandlingar ungefär en gång varannan månad för att bibehålla resultaten. IPL är därför mycket attraktivt för många idag då det innebär att man slipper raka sig flera gånger i veckan och istället kan njuta av silkeslen och hårfri hud under en betydligt längre period.
Har IPL bevisad effekt mot hårborttagning?
IPL har visat sig vara effektiv för hårborttagning i flera kliniska studier. IPL-tekniken använder ett brett spektrum av ljus för att rikta in sig mot pigmentet i hårstråna, vilket skadar hårsäckarna och minskar hårväxten över tid.
Exempel på faktiska studier som gjorts är 'Low-Energy Intense Pulsed Light for Hair Removal at Home': Denna kliniska studie utvärderade användningen av lågenergi intensivt pulserat ljus, alltså den typ av energistyrka som används hos IPL enheter för hemmabruk.
Tjugotvå kvinnliga patienter deltog, varav tjugo fullföljde studien. Resultat mättes genom hårräkning och bilder fyra veckor och tre månader efter den sista behandlingen. Studien fann att 95% av patienterna upplevde minskad hårväxt med en genomsnittlig hårförlust på 72% efter en månad och 78% efter tre månader.
Inga allvarliga biverkningar rapporterades, vilket bekräftar säkerheten och effektiviteten hos hemmabaserade IPL-enheter. Slutsatsen av studien visar att användningen av lågenergi-IPL leder till betydande hårförlust hos de flesta användare, med hög säkerhet.
Är IPL hårborttagning lämpligt för alla?
Även om det är en populär och effektiv metod för många är det viktigt att förstå dess begränsningar och risker. IPL fungerar bäst för individer med en kontrast mellan hår- och hudfärg, typiskt mörkt hår och ljus hud. Det är mindre effektivt på ljust, grått, eller rött hår eftersom dessa hårstrån innehåller mindre melanin, vilket är nödvändigt för att absorbera ljuset från IPL-behandlingarna.
Personer med mörkare hudtoner bör vara försiktiga eftersom dem även har rikligt med melanin i huden, vilket kan leda till att delar av ljuset absorberas av huden. Detta kan leda till oönskade biverkningar som hudbrännskador eller pigmentförändringar. IPL kan också vara olämpligt för personer med hudtillstånd såsom aktiv solbränna, hudsjukdomar, infektioner, mörka fläckar och ljuskänslighet.
Det är därför viktigt att konsultera en hudläkare eller en kvalificerad hudspecialist innan man överväger att utföra en IPL-behandling, särskilt för personer med mörkare hudtoner eller de med specifika hudförhållanden.