Brustna blodkärl - Så tar du bort ytliga blodkärl helt själv
Varför uppstår ytliga blodkärl i ansiktet?
Ytliga blodkärl, som ofta kallas ådernät, är relativt vanligt förekommande. Anledningen till att ytliga blodkärl uppstår beror på brister och svagheter i blodkärlen. Vanliga orsaker kan vara hög solexponering, hudåkommor som rosacea och åldrande, men det kan också vara genetiskt betingat.
Blodkärlen är vanligtvis tunna, vilket gör dem mindre synliga för blotta ögat. Det är först när de vidgas som blodkärlen blir mer framträdande. När blodkärlen blir svaga kan blodet inte pumpas igenom ordentligt, vilket leder till att en liten mängd blod stannar kvar i venerna. Detta gör att blodkärlen vidgas över tid och blir synliga. Anledningen till detta fenomen är 'venklaffarna'. Venklaffarnas funktion är att stänga blodkärlen så att blodet inte kan rinna tillbaka. När dessa försvagas finns risken att en liten mängd blod rinner tillbaka eller stannar kvar i blodkärlen.
Varför brustna blodkärl uppstår för vissa personer och inte andra är inte alltid helt lätt att sätta fingret på. Det finns dock vissa faktorer som ökar risken för att de uppstår. Dessa inkluderar hormonella förändringar, solskador, temperaturväxlingar, genetik, stillasittande under långa perioder och åldrande. Hormoner kan göra kärlen mer synliga, solens UV-strålar bryter ner hudens stödjevävnad, och snabba temperaturväxlingar kan få kärlen att expandera och dra ihop sig. Tunn hud, särskilt hos äldre eller genetiskt predisponerade personer, gör också blodkärlen mer synliga.
Ta bort ådernät i ansiktet och benen med IPL
IPL är en vanlig behandlingsmetod för att behandla ytliga blodkärl. Ljuspulserna från IPL-enheten absorberas av blodkärlen. Den absorberade ljusenergin omvandlas till värme, vilket skadar blodkärlens väggar. Denna värmeskada får blodet att koagulera och kan eventuellt kollapsa blodkärlen, vilket leder till att de absorberas av kroppen.
IPL fungerar effektivt mot ytliga blodkärl eftersom tekniken använder selektiv fototermolys, vilket innebär att ljusenergin riktas specifikt mot blodkärlen utan att skada den omgivande huden.
Ta bort ytliga blodkärl i ansiktet med LED-ljusterapi
LED-ljusterapi använder olika våglängder av ljus för att påverka huden på cellulär nivå och kan ha en viss effekt på att minska rodnad och inflammation samt öka kollagen- och elastinnivåerna i huden, vilket minskar synligheten av spruckna blodkärl. Tekniken förbättrar också blodcirkulationen, vilket kan stärka blodkärlen och minska risken för att nya ytliga blodkärl vidgas framöver. Dessutom främjar LED-ljus läkningsprocessen genom att påskynda cellförnyelse och reparera skadade vävnader, vilket stärker hudens struktur och minskar synligheten av kärlen över tid.
I praktiken innebär detta att regelbunden LED-ljusterapi gradvis kan förbättra hudens tillstånd, vilket leder till att ytliga blodkärl blir mindre synliga över tid. Det är en långsiktig process där hudens struktur och hälsa förbättras, vilket i sin tur minskar de kosmetiska problemen med ytliga blodkärl. Resultaten av behandlingarna kan variera, men vanligtvis ser användare resultat efter 1-3 månader.
Samtliga färger av terapeutiskt LED-ljus har olika gynnsamma effekter på huden. Det är viktigt att vara påläst om de olika färgernas effekt på huden innan du genomgår dina LED-behandlingar hemma eller på salongen. Nedan ger vi en enkel översikt över effekten av de olika färgerna.
Våglängder som används för att behandla synliga blodkärl:- Rött ljus (640-700 nm): Detta ljus penetrerar huden till ett djup av ungefär 5-10 mm och kan hjälpa till att stimulera kollagenproduktionen, förbättra hudens elasticitet och minska inflammation. Det kan hjälpa till att stärka blodkärlen och förhindra inflammation från att bilda ytliga ådernät.
- Blått ljus (405-420 nm): Används främst för att behandla akne på grund av dess antibakteriella egenskaper, men kan också minska inflammation och rodnad.
- Infrarött ljus (830 Nm): Infrarött ljus har fördelar såsom att det penetrerar djupare i huden än både rött och blått ljus. Det stimulerar blodcirkulationen på djupet i vävnaderna och främjar cellförnyelse samt ökar produktionen av kollagen och elastin.
- Icke-invasiv: Kräver inga injektioner eller kirurgiska ingrepp.
- Ingen återhämtningstid: Du kan återgå till dina dagliga aktiviteter direkt efter behandlingen.
- Mångsidig användning: Kan kombineras med andra behandlingar för att förbättra resultatet.
Så kan du förebygga uppkomsten av ytliga blodkärl/ådernät
Även om det kan vara svårt att fastställa exakt vad som orsakar ytliga ådernät, finns det förebyggande åtgärder du kan vidta för att minska risken för deras uppkomst. Här listar vi några rekommenderade åtgärder:
- Rörelse och motion: Som vi nämnde tidigare i inlägget kan en av faktorerna bakom ytliga blodkärl vara att man är stillasittande under längre perioder. Motion och rörelse ökar blodcirkulationen och stärker blodkärlen, det gäller även enkla promenader.
- Håll dig till en hälsosam vikt: Övervikt och fetma ökar trycket på blodkärlen. Utöver det kan fetma även orsaka inflammation och påverka hormonbalansen vilket tillsammans försvagar venerna.
- Undvik överdriven exponering av solljus: Långvarig exponering av solljus kan skada blodkärlen och huden och bidra till att venerna utvidgas och synliggörs mer tydligt. Glöm inte att använda solskyddsfaktor när du vistas i solen.
- Undvik att vara stillasittande under längre perioder: Att vara stillasittande under längre försämrar blodflödet. Har du ett jobb som innebär att du är stillasittande under längre perioder är det viktigt att ta pauser när du kan för att röra på dig.